Виконавець: спеціалізована лабораторія SYNLAB в Німеччині (м. Ляйнфельден).
Термін виконання: 10-14 днів від дня відправки біоматеріалу до Німеччини.
Вартість: 7 425 грн.
Телефон для довідок: 0 800 60 00 40 (безкоштовно з усіх номерів)
Що таке харчова непереносимість?
Харчова непереносимість – це імунна реакція організму на різні харчові продукти, зумовлена різноманітними порушеннями нормальних процесів травлення та засвоєння їжі, що супроводжується дискомфортом та болями та призводить до зниження працездатності та погіршення якості життя. Слід відрізняти харчову непереносимість від алергії, оскільки в їх основі лежать різні імунні механізми.
Чому виникає харчова непереносимість?
Імунна реакція на харчові продукти виникає тоді, коли неперетравлені рештки їжі проникають через стінку кишечника у зв'язку з підвищеною проникністю останньої та вступають у контакт з клітинами крові. Існує цілий ряд факторів, асоційованих з розвитком харчової непереносимості, серед яких виділяють наступні:
• генетична схильність
• незбалансоване харчування та нездорова їжа
• у дітей харчова непереносимість може виникати внаслідок штучного вигодовування або раннього відлучення від грудного вигодовування
• промислова обробка продуктів харчування з додаванням великої кількості хімічних добавок (барвники, консерванти, ароматизатори тощо), а також застосування хімічних добрив, пестицидів, антибіотиків, гормонів у сільському господарстві та тваринництві
• перенесені інфекційні та паразитарні захворювання, алергічні реакції
• несприятливі екологічні умови
Які симптоми харчової непереносимості?
Харчову непереносимість асоціюють з цілим комплексом різноманітних симптомів, однак найбільш типовими є порушення роботи органів шлунково-кишкового тракту, що супроводжуються болями та дискомфортом, метеоризм, загальна втома та зниження працездатності, надлишкова вага. За рахунок того, що імунна система перебуває весь час в напруженому стані, люди з харчовою непереносимістю більш схильні до розвитку гострих інфекційних процесів, а також до активації хронічних захворювань. Саме тому ефективна діагностика та лікування харчової непереносимості є ключовим моментом для підтримання здоров'я та гарного самопочуття.
Харчова непереносимість у дітей
Харчова непереносимість у дітей може проявлятися з раннього віку та являтися як самостійним порушенням, так і супутнім у комплексі з іншими запальними або функціональними порушеннями органів ШКТ, алергіями, целіакією, лактозною непереносимістю тощо. Тест на харчову непереносимість є незамінним діагностичним інструментом у обох випадках, оскільки персоналізована дієта, основана на результатах тесту щодо індивідуальної непереносимості певних продуктів, матиме позитивний вплив на відновлення гарного самопочуття та загальне оздоровлення організму дитини.
Що таке тест на харчову непереносимість?
Необхідність персоналізованого підходу до діагностики в дієтології, а також уявлення про те, що харчовий профіль кожної людини є суто індивідуальним, як відбиток пальця, призвели до створення тесту на харчову непереносимість (FIT-тесту). Наявність непереносимості до певних харчових продуктів є досить поширеною в сучасному світі та може призводити до хронічних порушень, котрі погано піддаються лікуванню загальноприйнятими методами. Тест на харчову непереносимість дає можливість детектувати антитіла IgG до 176 харчових продуктів у крові та визначати індивідуальний харчовий профіль людини для встановлення персонального харчового раціону та оптимізації лікувальних заходів.
Кому рекомендується здача тесту на харчову непереносимість?
Тест на харчову непереносимість рекомендується особам з гострими та хронічними захворюваннями ШКТ, алергіями , ферментопатіями, синдромом подразненої товстої кишки, целіакією, частими інфекційними захворюваннями, надлишковою вагою, людям, що піклуються про своє здоров'я для оптимізації харчового раціону з метою зміцнення імунної системи та загального покращення якості життя.
Що собою являє результат тесту на харчову непереносимість?
Звіт результатів тесту на харчову непереносимість представляє собою перелік із 176 харчових продуктів із зазначенням рівня імунної реакції на кожен з них (від слабкої до сильної). Додатково продукти розподіляються на 3 групи в залежності від потенціалу стимуляції імунної відповіді (група А – продукти з низьким потенціалом стимуляції імунної відповіді, група В – з середнім, група С – з високим потенціалом). Також у звіті пропонується персоналізована ротаційна дієта, створена на основі результатів тесту із врахуванням індивідуальної харчової непереносимості.
Що робити з результатами тесту на харчову непереносимість?
З результатами тесту на харчову непереносимість Ви отримуєте рекомендовану ротаційну дієту, основану на Ваших індивідуальних даних щодо непереносимості певних продуктів харчування. Рекомендованим є дотримання дієти протягом 4-6 місяців, після чого можна пробувати повертати деякі виключені продукти в раціон, якщо це не викликатиме відновлення симптомів. Однак на деякі продукти непереносимість може залишатися досить тривалий час, навіть протягом решти життя, тому їх вживання слід уникати та контролювати процес шляхом повторного тестування та моніторингу самопочуття після їх вживання. Дотримання дієти сприяє оздоровленню кишечника зі зниженням патологічної проникності його стінок та відновленням нормофлори. Напруженість імунної системи знижується, що дає можливість зайнятися їй своєю основною функцією – захистом організму від інфекцій. Загалом це все сприяє підвищенню працездатності, відновленню гарного самопочуття, загальному оздоровленню організму, покращенню якості життя.
Як і де виконується тест на харчову непереносимість?
Тест на харчову непереносимість виконується лабораторією SYNLAB в Німеччині (м. Ляйнфельден) з використанням високочутливої ІФА-системи, що дає можливість напівкількісної оцінки специфічних антитіл IgG до 176 продуктів харчування.
Перелік продуктів харчування, на які визначається харчова непереносимість в тест
Диня цукрова Коров'яче молоко Салат рукола Абрикос Кава Сардини Авокадо Червона капуста Сафлорова олія Амарант Червоний буряк Свіжий Коріандр Американський сир Креветки Свинина Ананас Кресс Сезам Аніс Кукурудза Оселедець Апельсин Кумис Насіння соняшника Арахіс Лимон Насіння гарбуза Кавун Лосось Насіння льону Артишоки Цибуля Скумбрія Аспергілліз чорний Зелена цибуля Солодка картопля Базилік Цибуля-порей Слива Баклажан Мак Смородина червона Банан Малина Соя Біла капуста Манго Спаржа Болг. перец Мангольд Спельта Брокколі Мандарини Спельта жар Браунколь Мед Стебла Селери Бруква Мигдаль Страус Брюссельська капуста Молюски Сир Гауда Ваніль Морква Cир Аппенцель Виноград, білий Морський язик Сир котедж Вишня Моцарелла Творіг Вовчий боб Мука ріж. дерева Сир Тильзит Яловичина Нут Кмин Горох в стручках Овес Топінамбур Горох, зеленій Овечий сир Тріска Грейпфрут Огірки Тунець Гречка Оленина Гарбуз Хоккайдо Гриби Оливки Кріп Груші Горіх грецький Качка Дика свиня Горіх кешью Квасоля кінська Дикий рис Горіх макадамія Квасоля Кідну Дріжджі пивні Орегано Квасоля круп. Дріжджі пекарські Папайя Квасоля зелена Материнка Пармезан Фенхель Жовток Пастернак Фінік Імбир Маслянка Фісташки Індичка Пекінська капуста Форель Йогурт Перець, каєнский Фундук Какао-боби Перець, чорній Хрін Кальмарі Персик Кольорова капутса Камамбер Петрушка Цикорій Камут Полба Цукіні Кароб Помідори Курча Картопля Просо Чебрець Каштан Пшениця Часник Квиноа Ріпак Сочевиця Ківі Редька Шавлія Полуниця Рис Швейчарський сир Козелець Жито Сир грюгей Козиний сир Розмарин Шпинат Козяч молоко Романеско кольорова капуста Ендівій Кокос Савойська капуста Яблуко Кольрабі Салат валеріанел Ягня Корінь петрушки Салат айсберг Яєчний білок Корінь селери Салат кочаний Ячмінь Кориця Салат радіккіо